044 360 17 95

info@vegazin.com.ua

Вегазин - первый вегетарианский супермаркет

Новости и блог

Червоне м'ясо звинувачують у розвитку раку - нові дослідження

Статистика, уперта штука, свідчить, що рак посідає друге місце за поширеністю серед причин смертей після серцево-судинних захворювань. Через онкологічних захворювань помирає кожен шостий житель Землі. 9,6 мільйона життів - саме стільки в 2018 році забрали онкологічні захворювання. Вчені все частіше стали вказувати на шкоду червоного м'яса для організму людини. І це не кажучи про те, що саме тваринництво є одним з основних джерел забруднення навколишнього середовища та глобального потепління.

Ученые установили смертельную опасность горячего чая

После масштабного исследования, проведенного специалистами Американского онкологического общества на протяжении 10 лет, была выявлена взаимосвязь между употреблением горячих напитков и случаев рака пищевода.

Нова інформація про шкоду м'яса з Північно-західного університету (США)

Вживання в їжу червоного м'яса і чи переробленого м'яса, підвищує відсоток серцево-судинних захворювань і ризик смерті від всіх причин. Нові результати суперечать нещодавнім суперечливого дослідження, в якому говориться, що людям не потрібно скорочувати споживання червоного м'яса і переробленого м'яса.

Червоне м'ясо звинувачують у розвитку раку - нові дослідження

У медицині все частіше заявляють про те, що неправильне харчування - одна з головних причин передчасної смерті.

Статистика, уперта штука, свідчить, що рак посідає друге місце за поширеністю серед причин смертей після серцево-судинних захворювань. Через онкологічних захворювань помирає кожен шостий житель Землі. 9,6 мільйона життів - саме стільки в 2018 році забрали онкологічні захворювання. Вчені все частіше стали вказувати на шкоду червоного м'яса для організму людини. І це не кажучи про те, що саме тваринництво є одним з основних джерел забруднення навколишнього середовища та глобального потепління.

М'ясо - канцероген. Дослідження

Рак - це цілий набір захворювань, причини виникнення яких досить складні і численні. Медицина в останні роки значно прогресує в дослідженнях щодо зниження ризику розвитку онкологічних захворювань, проводячи велику кількість досліджень. Серед основних причин називаються вплив навколишнього середовища, спадкова схильність і незбалансоване харчування.

Всесвітня організація охорони здоров'я до першої групи канцерогенів (речовин, що підвищують ризик появи злоякісних утворень) відносить червоне м'ясо і м'ясні продукти, особливо перероблені і напівфабрикати. Останнє дослідження, опубліковане в журналі International Journal of Epidemiology, вказує на те, що щоденне вживання червоного м'яса навіть в невеликих кількостях підвищує ймовірність захворювання на рак кишечника. Такий висновок зробили після аналізу даних 500 тисяч пацієнтів, які вчені Оксфордського університету збирали протягом шести років. За цей час було зафіксовано 2609 випадків раку кишечника серед тих, кому на момент початку наукової роботи було 40-69 років. В результаті дослідники з'ясували, що ризик розвитку онкологічного захворювання у тих, хто вживав в їжу близько 76 грамів червоного і переробленого м'яса, був вище на 20%, ніж у тих, хто їв 21 грам і менше. Також ризик підвищувався на 15% у тих, хто вживав приблизно 54 г червоного м'яса в день, в порівнянні з тими, хто вживав близько 8 г.  Для тих, хто їв 29 грам переробленого м'яса в день, ризик був на 19% вище, ніж у тих, хто приймав в їжу близько п'яти грам в день.

Роком раніше вченими з Лідського університету було опубліковано дослідження на цю ж тему. Під час дослідження медики вивчили дані про стан здоров'я та харчові звички 32 тисяч британок, які спостерігалися у лікарів в середньому протягом 17 років. У 335 з них був виявлений рак товстої кишки, у 119 жінок виявили рак прямої кишки. При цьому виявилося, що ризик виникнення раку дистального відділу прямої кишки приблизно на 35 відсотків нижче серед жінок, які вважали за краще м'ясо птиці і риби або зовсім відмовлялися від продуктів тваринного походження.

В журналі CANCER була опублікована доповідь про роботу дослідників з Техаського університету, в якому говорилося, що м'ясо, посмажене при надмірно високих температурах, помітно збільшує ризик розвитку раку нирок. У дослідженні взяли участь понад 600 пацієнтів університетського госпіталю з раком нирок, а також у близько 700 добровольців, що не страждали від цієї хвороби. За словами вчених, щороку в США близько 60 тисяч людей хворіють на рак нирок, з яких близько 14 тисяч помирає щороку. Число подібних хворих і агресивність раку стрімко зростає, що багато медиків пов'язують зі зростаючою популярністю фаст-фуду, жирної і смаженої їжі, що містить в собі безліч канцерогенів. Фахівці прийшли до висновку, що зловживання засмажені м'ясом в два рази підвищує ризик розвитку раку нирок.

Дослідження вчених Каліфорнійського університету провели досліди з лабораторними мишами. Одну групу посадили на дієту з високим вмістом холестерину. Інший "відключили" фермент Lpcat3 - його блокування призводить до підвищення рівня холестерину. Шкідливим холестерином - насиченими жирами - багаті продукти тваринного походження, такі як молоко, масло, яловичина, свинина, бекон, маргарин. В результаті у всіх гризунів спостерігалося активне ділення стовбурових клітин, через якого тканини їх кишечника розросталися, а сам він подовжувався. Все це призвело до прискореного, приблизно в сто разів, утворенню ракових пухлин в товстій кишці.

Крім того, холестерин збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань - найчастішою причиною передчасної смерті. Надлишок холестерину і регулярне вживання м'яса також пов'язують із зайвою вагою. В Україні, наприклад, ожирінням страждає кожен п'ятий житель.

Всесвітній фонд досліджень раку в минулому році опублікував результати дослідження, яке показало, що ожиріння сприяє розвитку 12 типів онкологічних захворювань. Відповідно до їхніх висновків, надлишок маси тіла пов'язаний з раком печінки, яєчників, передміхурової залози, шлунка, порожнини рота і глотки, кишечника, молочної залози, жовчного міхура, нирок, стравоходу, підшлункової залози і матки.

У 2015 році ВООЗ опублікувала доповідь робочої група з 22 експертів з десяти країн світу, які вивчили 800 наукових робіт, створених за останні 20 років і присвячених впливу вживання м'яса і м'ясних продуктів на розвиток різних типів раку у людини.

У висновку експертів, зокрема, зазначається, що щоденне вживання яловичини, телятини, свинини, баранини, ягнятини, кінського або козячого м'яса "можливо канцерогенно" і "може збільшити шанси розвитку раку прямої кишки", раку простати і раку підшлункової залози . Вживання ж обробленого з метою поліпшення смакових якостей м'яса, включаючи сосиски, шинку, в'ялену яловичину, солонину, м'ясні соуси і консерви - канцерогенно. Науково доведено, що це також призводить до розвитку раку. Зокрема, кожні 50 грам щодня уживаного обробленого м'яса на 18 відсотків збільшують ризик розвитку раку прямої кишки.

Як знизити ризик розвитку раку

Вчені дають ряд рекомендацій, що дозволяють уникнути розвитку злоякісних пухлин. За словами дослідників, необхідно підтримувати високий рівень фізичної активності, дотримуватися дієти зі значним вмістом овочів, фруктів, цільнозернових і бобових продуктів. Крім того, важливо обмежити споживання жирної їжі, фастфуда, напівфабрикатів, червоного м'яса і цукру. Фахівці також радять відмовитися від алкоголю, тютюнопаління та харчових добавок.