044 360 17 95

info@vegazin.com.ua

Іноді можна почути думку, що в наших магазинах продаються, в основному, кормові сорти бананів. Подейкують, що саме поширені на прилавках великі банани не для людей, а для годівлі тварин. А в їжу годяться тільки сорти з маленьким плодом. Розберемося, чи так це насправді.

Кормові банани — міф

Перш за все, треба розібратися, які ж сорти бананів існують в принципі. Згідно Вікіпедії, спеціальних кормових сортів бананів немає. А в якості їжі для худоби використовуються, як правило, відходи культурних сортів і деякі види тих же окультурених сортів, які не відрізняються солодким смаком і м'якістю. І навіть такі сорти не можна називати кормовими, так як ці банани часто використовуються в їжу після попередньої обробки. Наприклад, смаження, сушіння і т.д.

Іншими словами, розміри бананів не є ознакою їх придатності в їжу людині або тварині. Визначальним фактором є його смакові якості. Сорти (наприклад, «Кавендіш», «Майсур», «Бебі» і т.п.) — солодкі і м'які — вживають сирими. Банани цих сортів і продаються в наших супермаркетах. Також існує сорт «Платан» (або «плантайн») — плоди із зеленою або червоною шкіркою — всередині крохмалисті і жорсткі, не відрізняються солодкістю. Такі банани готують перед вживанням: сушать, смажать, варять або обробляють парою. Цей сорт, також і відходи, і можуть використовуватися в якості їжі для тварин. Але, знову-таки, повторюся, це просто сорт бананів. 

Незалежно від країни, де вони ростуть: Індія, Китай, Філіппіни, Бразилія, Еквадор або інші — кругом відрізняються лише певними сортами та смаковими якостями.

Крім Вікіпедії є і ще ряд джерел (для тих, хто не вважає Вікіпедію надійним та авторитетним джерелом). Досить пошукати в пошукових системах інформацію і міф про «кормові банани» випарується. На сайтах виробників я інформації щодо "бананів для тварин" не побачив.

Звідки взявся міф про «кормові банани» невідомо. І чому зараз він існує до цих пір — абсолютно незрозуміло.

Заради цікавості направив запити в наступні компанії-виробники бананів 5 серпня 2021 року:
www.chiquita.com
www.dole.com
www.fyffes.com
freshdelmonte.com

Коли або якщо від них отримаю відповіді, обов'язково опублікую тут.